Изразът ние сме това, което ядем“ е по-актуален от когато

...
 
 
Изразът ние сме това, което ядем“ е по-актуален от когато
Коментари Харесай

8 правила на лятната диета, които ще ви помогнат да оцелеете в горещината и да отслабнете

 

 

Изразът „ ние сме това, което ядем “ е по-актуален от когато и да било през лятото. Важно е освен какво се яде, само че и по какъв начин и по кое време, в противоположен случай жегата ще ви въздейства отрицателно. Събрали сме 8 хранителни съвета, които можете да вземете като предписание и да се чувствате по-добре.

Яжте по-малко калорични храни

Лятото е идеалното време да започнете диета. Първо, заради топлината, апетитът се утежнява по натурален метод. Тялото забавя метаболизма, с цел да понижи телесната температура, а потребността от калории понижава. На второ място, доста „ тежки “ храни се всмукват неприятно. Например, аленото месо се всмуква за 7-8 часа, което в топлината е просто недопустимо. Ако смятате, че не разполагате с задоволително протеини – заменете говеждото или свинско месо в диетата си с пиле, което се всмуква за  3-4 часа или заложете на млечните артикули. Риба и морски блага през лятото също са превъзходен избор.

Кафето е табу

Дори в случай че е мъчно да се разсъните без кафе и да се настроите да работи, по-добре е да ограничите потреблението му. Мозъкът и сърцето са изключително наранени от топлината, налягането се покачва, а кафето дава спомагателен товар, който може да аргументи здравословни проблеми. В допълнение, тази напитка е диуретик, което води до дехидратация и понижаване на мозъчната интензивност. За подсилване на сърдечно-съдовата система можете да хапвате храни с високо наличие на калий- сусам, млади картофи, банани, зеленчуци, сладки картофи и други

Вместо студени питиета – парещ чай

Усещането, че в жегата нищо не освежава по-добре от студените питиета, в действителност е лъжливо. Те дават бърз, само че кратковременен резултат: тялото, усеща бързото изстудяване и с цел да се защищити, покачва личната си температура, по тази причина толкоз скоро след глътка ледена минерална вода още веднъж ви е топло. С парещ чай всичко е противоположното, заради което жителите на арабските страни и Централна Азия го пият през лятото. Изберете сортове чай, които са претърпели минимална топлинна обработка: бял, зелен, ройбос, мате. Но не би трябвало да забравяте и за водата. Водата би трябвало да се пие на дребни порции, само че постоянно

 

Не злоупотребявайте със сладолед:

заради огромното количество захар и добавки, той усилва жаждата, сгъстява кръвта и понижава имунитета.

 

Намалете до най-малко алкохола

За черния дроб алкохолът е нездравословен когато и да е на годината, само че през лятото използването му, причинявайки дехидратация и разширение на кръвоносните съдове, е двойно рискова. Ако в главата ви има лека „ мъгла “ заради жегата, то алкохолът ще  направи ситуацията още по-зле. Ако има празник в календара и е невероятно да се въздържите по какъвто и да е метод, по-добре пийнете положително изсъхнало вино, не повече от няколко чаши. Ако желаете да пиете коктейл на плажа, изберете питиета с мента и лайм

Максимално наличие на естествени витамини

Дори и зеленчуците и плодовете да участват в диетата ви през цялата година, тялото може да получи оптимално количество витамини единствено през лятото. Сега има по-голям избор, прохлада – има голям брой аргументи да заложите на плодове и зеленчуци през лятото.

Предпазвайте се от UV лъчите

Слънчевите лъчи в летния ден са освен за хубав загар и източник на витамин D. За жал излагайки се без отбрана под слънчевите лъчи, увеличавате възможностите за приемане на катаракта, рак на кожата, ранни бръчки. За да се защищити кожата от uv лъчи, яжте чушки, домати, моркови, любеница, моркови, грозде и нар. Не забравяйте слънцезащитен крем.

.Яжте по-малко, само че по-често

През лятото разделете храната си на 3 съществени хранения и 3 дребни закуски. Така ще избегнете неприятно възприятие на тежест в стомаха, което, дружно с топлината, в допълнение понижава физическата интензивност и натоварва тялото. От масата би трябвало да се изправите с леко възприятие на апетит, без предпочитание да легнете. Най-високо калорична би трябвало да е закуската и е по-добре да се закусва рано.  

 

Не съхранявайте артикули дълго време

Става дума най-вече за млечни артикули: кисело мляко, извара, сметана, кефир и други Зеленчуците и плодовете също е по-добре да се купуват 1-2 пъти, готвят директно преди консумация. Дори и да имате добър ледник, в изискванията на предпазване на храната преди покупката, не можете да бъдете 100% сигурни. Заслужава да се означи, че лятото е добър миг да се развият потребни привички. За 3 месеца можете да се откажете от кафето и алкохола и да привикнете към по-чисто хранене, а това е потребно през цялата година.

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР